Tънкото изкуство да не ти пука

Tънкото изкуство да не ти пука от Марк Менсън

… или неща, които не бива да забравяме


Определено нашумяло заглавие.

Чудих се дали въобще да я купя и подходих скептично. В последствие се оказа, че първоначалната представа (корица, заглавие, резюме) пораждат в мен лек дисонанс, сравнение със съдържанието и усещането, което книгата оставя след прочит.  Доста различна гледна точка за нагласи, възприятия и ценности, сравнение с масовите книги и статии, които ни заливат ежедневно и апелират за позитивно мислен, материализации, вяра…

tunkoto-izkustvo-da-ne-ti-puka-korica
Тънкото изкуство да не ти пука Марк Менсън

В стила на писане според мен се долавя сарказъм, лека циничност и прямота, което не на весеки ще допадне. Лично на мен ми е любимо. С голяма част от изложените мнения в книгата съм съгласна, с определена част-не съм. Не намерих нещо ново, разтърсващо и шокиращо, но определно си взех храна за размисъл. Припомних си доста елементарни, но важни неща, които лесно забравяме.

Факт е, че прочетох книжката на един дъх. Честно казано не очаквах да ми допадне толкова и да я намеря за толкова полезна.3 неща, които научих:

    1. Винаги сте изправени пред избор. В голяма степен не можем да контролираме това което ни се случва, но можем до контролираме нашата реакция и възприятия на обстоятелствата.

    2. Важността на това да разграничаваме добрите и лошите ценности.
    3. Не чакайте мотивацията да падне от небето, а предприемете действия и я създайте.

 

Сподели:

С етикети ,,,,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *