„Мистерията на женското здраве“ от Линда Крокет

Не знам дали ще научите дъщерите си да правят баница като на мама, но им подарете тази книга


„Мистерията на женското здраве“ от Линда Крокет  – Съвременната настолна книга за жената

 

Времената се менят. С тях и това на което трябва да учим децата си. Едно твърдение гласи, че не оцеляват най-умните, нито най-силните, а най-адаптивните.

И ето, седя и си мисля, че ако едно време е било важно да учат сладките момиченца как да готвят гозбите на мама, да чистят къщата, да шият и тъкат гоблени. Днес това не може да бъде адекватно. 🍳

Готварски рецепти, видео уроци по готвене и какво ли не друго, може да се открие в интернет. Но обръщаме ли внимание какво наистина трябва да се обясни и предаде на нашето момиче, особено около тийн възрастта? Дали обръщаме достатъчно внимание на психическото състояние, как се чувства една млада дама и къде вижда себе си в света?

Не е тайна, че въпреки множеството приложения, позволяващи запознанства и комуникация от разстояние, много хора се чувстват самотни. Да не говорим колко от младите намират за все по-трудни взаимоотношенията мъж-жена. 🤷‍♀️

Напоследък все по-често се говори за травми от детството и хормонални проблеми при жените. Все повече life couch-ове изгряват на небосклона.

Колкото и да е хейтена в България, тази индустрия, всъщност аз не я намирам за толкова лоша. Разбира се, ако наистина специалистът е такъв по призвание, а не защото е модерно. Както и да е.

Books-and-coffee

Дали от начина на живот, храните или поради друга причина, хормоналните проблеми при жените ескалират. Аз самата също съм имала дооста такива. Четейки доста информация по въпроса, винаги съм си мислела, че твърдението „проблеми с хормони = стрес“, колкото и да е банално, толкова е и вярно.

Години след най-тежките ми периоди, по време на едно седмично пазаруване във Фантастико, вместо с много храна, излязох с книги. Една от тях беше „Мистерията на женското здраве“ от Линда Крокет.

Тази книга потвърди съмненията ми, че много от проблемите с хормони с женско здраве, започват точно от неизлекувани детски травми и прекомерен стрес.

Цялата връзка между психиката и влиянието и върху здравословното състояние  е подробно обяснено о т авторката, с множество примери. Дискутирани са едни от най-горещите теми за жени и са описани  безвредни средства и методи, чрез които да се преборим с тях.

Успях да намеря взаимовръзки и отговори на въпроси, които множество конвенционални лекари не можаха да ми дадат през годините. Ако бях попаднала на книгата, когато бях на едва на 15, поне щях да се постарая да променя начина си на мислене. Съответно и поведение, за да не си вредя сама.

Можех да избегна десетки грешки, които допуснах, защото никой не те учи на едни от най-важните неща за собствената ти психика и възприятия. А днешният свят е много удобно пространство, което да „изкърти“ главата на всяко подрастващо момиче и да го повлече към използване на всичко изкуствено, но не и към стабилна психика. ⛔

Разбира се, ако психологията, духовните познания и натуралните средства не са ви полезни няма защо да харчите 14 лв на вятъра. Но силно вярвам, че това четиво може да спести мъки на доста хора.

Авторката е специалист по здравословно хранене, лечение с билки и има особен интерес към женското здраве. Работи като холистичен лекар във Великобритания.

В съдържанието на книгата са включени теми за тялото, емоциите, духа, често срещани хормонални състояния, кандидози, инсулинова резистентност, предменструален синдром, поликистозни яйчници, ендометриоза и менопауза. Обхванати са най-честите проблеми, през всеки един период от живота на жената.

В главата „Емоции“ се коментира всеки орган или система в тялото, които биват засегнати в стресови ситуации. Протичащите процеси са толкова добре обяснени, че виждайки човек какво си причинява, се замисля дали изобщо има смисъл толкова да се „впрягаме за глупости“?

Също така тези разяснения, могат да ни помогант да разберем къде всъщност може да се корени проблема при нас и защо влачим разни нарушения на здравето с години.

Коментира се и така нареченото „вътрешно дете“, което често е начало на много от проблемите ни в съзнателния живот.

„Раните от детството са едни от най-дълбоките, тъй като те възникват във възраст, в която децата развиват своето самочувствие и се виждат посредством начина, по който най-близките им хора се отнасят към тях.“

Book-for-woman-health

Често ние се приемаме като „продукт“, какъвто ни казват, че сме и както се държат с нас. Но това не винаги е реалността. Всеки вижда само толкова, колкото може.

Често интелигентен и образован човек, може да се потиска и подценя, приемайки себе си като недостатъчно компетентен, с което разбира се пропуска хиляди възможности и сам се спъва в развитието си.

Колко пъти сме попадали на прекрасни момичета със сринато самочувствие? За да се избегнат подобно ситуации, трябва да се погрижим за себе си. Да загърбим това, което е било и да излекуваме раните си, за да бъдем наистина пълноценни.

Не търсете подводни камъни. След навършване на пълнолетие отговорността за живота, визията и емоционалното ви състояние е само и изключително ваша! Само го поискате!

П.П: За любопитните, книжката се издава от AMG Publishing на български език. И не – това не е реклама, а споделен опит.

Да ви е слънчево на душчките, дори и през есента! ☀️ 

Сподели:

С етикети ,,,,,,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *