Спри с грешките от гимназиалните години

А ти пилееш ли си времето?


Както ви бях споделила, според мен човек не трябва да е безразличен към грешките, които допуска. Годинките ми са доста малко, но разбира се и аз имам безброй допуснати грешки. Иска ми се да си поговорим малко за няколко банални неща, които за жалост не съм „копи-пейстнала“, а съм се уверила че освен банални, са и доста верни. Онези прости уроци, които уж знаем, но често забравяме и не спазваме. Ще се радвам ако поне един човек на шестнадесет го прочете и се замисли, че не само леля му Гинче на 48 години, говори подобни неща.

photography-of-a-persons-hand-with-stop-signage
Photo by Joël Super from Pexels

Ооо, повярвай ми, много добре знам какво е да си на 17. Да ти кипи кръвта. Да не ти се прибира, да искаш да си тренди, да откриваш света, да си супер разконцентриран и заплеснат по хиляда неща едновременно.

Хормони… Дигитално време… Лъскави инстаграми. Знаем, знаем не сме чак толкова дърти. Е, ако си супер хаотичен като мен, ще се радвам да си поговорим и да видиш какво смятам, че можех да направя по-добре. Enjoy 😊


  1. Учи езици. Повече и по-качествено.

Да, точно така, това е най-баналният съвет, който можеш да чуеш. Но сега не го чуваш от майка си или леля ти Гинче, а от човек на 21, който ако можеше да върне времето би се занимавал повече с това. Качественото познаване и използване на даден език би ти отворило множество врати. Сред тях са възможности за бизнес, работа и колаборации с чужди пазари и международни фирми. Също така повече приятелства с хора от други националности и култури, възможност да четеш чуждоезикова литература (повярвай ми – налага се често), както и по-високо самочувствие. Както виждаш, ползите могат да бъдат и лични, и професионални.

Когато аз бях в гимназията, езиците ми се виждаха ужасно скучни и досадни. Ако въпреки това бях седнала на задните си части и бях стиснала зъби да се занимавам повече с езици, определено сега щях да имам по-големи ползи. Не си пилей времето, инвестирайте го в неща, които после ще работят за теб.  1. Храни повече мозъка си. Не само с орехи и витамини.

Хората са различни. Черпят идеи и се вдъхновяват от различни неща. Начините са много – ходете на кино или гледайте съдържателни филми, четете книги, качествени издания, ходете в планината, спортувайте повече, скачайте на въже или пробвайте стрелба. Тук се сещам за поне още двадесет неща. От първите две можете да извлечете идея или поне модел, по който после да постоите вашата идея. От вторите две ще презаредите тялото и ума си.

Представете си човек като една машина (колкото и грозно да е това сравнение). За да произведете или свършите нещо, ще имате нужда от консумативи. Така и вие, за да сте креативни и производителни, трябва да храните мозъка си с нещо. Трябва да се вдъхновявате. Да следите какво се случва около вас, да се заровите в дадена тематика или просто да намерите вашия начин. Но не и само да изисквате резултати от себе си (и мозъка си), без да си давате някаква „храна за размисъл и вдъхновение“.

Вероятно много неща, които ще научите от книги, наука или чужд опит, биха ви дали поле за анализ, размисъл и генериране на нови идеи. Повече знания в дадена област, много лесно могат да ви изкарат пред конкуренцията.  И познайте какво – ще получите стойност след време!

  1. Позволи си да имаш самочувствие, да грешиш и да се проваляш!

О, да точно това имам предвид. По-добре да направиш дадена грешка на 18, а не на 24, нали? Защото на 24 ще трябва да започнеш отначало…

Задавай си въпроса губиш ли нещо и ако губиш какво е то. Защото много често дори няма какво толкова да губим, но ни липсва смелост. Притесняваме се… „Ще се проваля.“, „Ще се изложа.“… Не, много по-вероятно е да се провалиш и да се изложиш, след време, ако не опиташ изобщо. Ще ти се връща скапания въпрос „Ами ако бях опитал?“.

Грешките и провала са част от нашия живот. Точно те могат да ни дадат най-ценните уроци и да ни докарат до най-правилните за нас истини. Достигнатите заключения по време на провала са всъщност точно това, което ще те доведе до успех следващия път. Стига да анализираш правилно и да бъдеш честен със себе си.

Почукай, за да ти се отвори. Поискай, за да ти се даде. Нали знаете, ключовия въпрос – ще има ли изобщо значение това след пет години?

Позволи си да бъдеш себе си и да грешиш! Ще бъде трудно в началото. Всяко начало е трудно. Но резултатите за теб след време, могат да бъдат много по-добри, отколкото тези ако си бездействал и просто и се страхувал. Take the risk or lose the chance. Никой не се е родил научен, всеки греши.

  1. Не съди хората – загуба на време и лоша енергия

Все още понякога го правя – сърдя се и критикувам. Има ли обаче смисъл да влагаш енергия, ако не можеш да съдействаш с нещо на този човек или коментара ти е напълно безсмислен в случая? Ами не, ама ще го разбереш късно. Навиците се променят трудно, няма какво да се лъжем с гръмки заглавия. Започни още от сега да се опитваш да изкореняваш този вреден навик. Или поне да го стопираш, когато се хванеш да го правиш.

Ядосваш се на Пешо. Не можеш да го промениш. Подаваш ръка – Пешо я избутва и нито приема, нито предава. Продължаваш да се сещаш за безумията на Пешо. Да се дразниш. Да го критикуваш. Да се чудиш как може да е толкова глупав?… Резултат: тровиш себе си! Абсолютно и само това получаваш, драги – нерви. А, да и загубено време! От теб- за теб!

Помили си колко прекрасни неща, можеш да направиш вместо да дрънкаш празни приказки за Пешо. Възможности дебнат от всеки ъгъл. А и не забравяй, че ако даден човек не е готов да направи промяна, за жалост не можеш да го накараш насила.

И като поредната досадна пенсионерка, искам да ти кажа още нещо. Неформална пета баналност:

  1. Научи се и не забравяй – кога да си тръгваш от вредни мисли, хора, партита и занимания, които не ти носят удовлетворение.

Улавяй токсичните неща в живота си и ги чисти на време! Не след време, защото докато чакаш, токсичните неща могат да изчистят теб!

Повярвай ми, дори да пренебрегнеш горните точки, само тази може да те изведе светлинни години напред. Колкото по-рано започнеш да прилагаш това, толкова повече резултати можеш да постигнеш (ще имаш преднина и ще се чувстваш по-добре). 

Сподели:

С етикети ,,,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *