Книгата ПЪТНИ ★ Роман табу

Здравейте книжни приятели! Напоследък не пиша тук изобщо и честно казано така ме е яд… 🙆

Днес ще си поговорим за една книга, която със сигурност не е толкова сладникава, колкото своята корица. 🍓

 

„Пътни“ от Софка Зиновиеф или актуалният роман табу

 

Темата ли? Изнасилване. Липсващ морал. Бързо порастване. Дълго пазен а тайна. Насилие,  маскирано като собствен избор. Всъщност, кога точно сме достигнали достатъчната възраст, за да можем изобщо да правим волеви избори?

 

Тази книга поставя много важни морални въпроси.

 

По-малко пряка реч, но повече директност. Езикът е такъв, какъвто трябва да бъде – в унисон с историята, на места неудобен. В началото бях доста шокирана от „живописния“ изказ, тъй като бях отвикнала да чета романи. В  последствие обаче разбрах, защото той е бил така наложителен и подчертан. Гледната точка спрямо главната тема е представена от три страни – жертва, насилник и наблюдател.

quote_stendal

Това, което хваща за гърлото е сериозността на проблематиката и как всъщност неосъзнатите грешни стъпки в крехка тийнейджърска възраст, могат да донесат до психически травми и горчив вкус след много години. Тук се отваря и въпроса с възпитанието и контрола, неправомерното поведение на насилника и къде остава мястото на морала и ценностите.

Коментираният проблем, колкото и тежък да е, живее като буца в гърлото на много деца, дори в момента.

Изкуството на писане в Пътни, безспорно е майсторско, тъй като проблема се поднася „по лъжичка“, доста елегантно. Сякаш обраният стил още повече подтиква читателя да премисля проблема.

Putney_wine_and_book

На фона на всичко, донякъде като второстепенен проблем се разгръща темата за възпитанието. Децата не трябва да „се гледат сами“. Особено тийнейджърите.

Действието започва през 70те години на двадесети век. Сред главните герои са Дафне – която в началото е едва на 9 годинки, приятелката и Джейн и тридесет годишният Ралф, приятел на семейството. Техните истории са разгледани от детството на Дафне след което се пренасяме в момента в който вече тя е майка. Една дълго пазена тайна излиза на повърхността, като погледа върху нея от разстоянието на времето е съвесем различен.

В последствие се оказва се, че „лошият“ Ралф Бойд не е ограничил посегатателствата си до едно, те изобщо не спират до най-разтърсващата случка в книгата.

Нататък в сюжета, място намират и тъжни диагнози, действия миришещи на безпомощност и други тежки картини. Всичко това обаче е представено без положението да се усеща прекалено черно.

 

Съществените теми са много и с изключителна важност. Местата и героите са плътни и пълнокръвни. Книгата не е пошла, а храна за размисъл, представена по най-добри начин.

 

Какъв е краят ли – оставям ви любопитни, в скучай, че творбата ви е заинтригувала. 📚

 

Авторката може да се похвали с признателност към творбите и от доста популярни издания. Ако сте любители на художествените произведения, горещо препоръчвам да се докоснете до творчеството и.

Книгата се издава на български от Orange Books с меки корици на цена от 18,90 лв.

Сподели:

С етикети ,,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *