5 съвета за комуникация с хора, страдащи от хранителни разстройства

Комуникацията в такива ситуации е колкото важна, толкова и трудна


  1. Не давайте никаква оценка спрямо теглото им.

Възможността да не ви се доверят и да ги вкарате в режим на дълги размишления и анализи е голяма. Често доверието им към света е изключително разклатено и подобен коментар може да влоши ситуацията.

Дори да имате чисти чувства и помисли, не е сигурно как това ще бъде възприето от другата страна, заради специфичното състояние в което се намират. Това, което на вас ви се струва като комплимент, на тях може да им се стори като обида.

  1. Опитайте се да разберете корена на проблема.

Много пъти съм повтаряла, че хранителните разстройства не са толкова физиологична болест в началото, колко душевна. Често в дъното на цялата ситуация, тези хора имат липса на любов – към себе си, към света, към живота. Конкретна ситуация също може да повлия на отключването на подобно състояние.

Ако искате дългосрочни резултати и човекът ви е близък, помислете за начина му на живот, за тревогите и заобикалящите го ситуации или намерете начин да говорите с него. Обикновено в дъното на проблема е съвсем различна причина от фигурата.

  1. Отнасяйте се с любов и уважение към тях, без да ги съдите или съжалявате.

Задължително гледайте на тях като на равностойни събеседници.  Пак повтарям – често това са много амбициозни и много интелигентни хора. Последното нещо което искат е да им гледате като на жертва. Това би ги накърнило и дистанцирало.

  1. Не ги карайте на сила да ядът.

Промяната не се случва бързо в никакъв случай и такава настъпва само и единствено след психическо осъзнаване.

Ако ги притискате да се хранят това само ще ги направо по-креативни по отношение на криенето на храна. Също така може да задълбочите проблема, тъй като ще ги настъпите по мазола.

  1. Докоснете душите им

Подарете им цвете, книга с положително съдържание, ръчно изработена вещ, меко и галещо одеяло, подходящ лек парфюм или подобен предмет със сантиментална стойност. Подберете го така, че да е персонално свързан с интересите на човека и ще му бъде интересен.

И не забравяйте – обградете ги с любов и разбиране. Това е истинското лекарство! 💖

Сподели:

С етикети ,,,,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *