✹ Long-term връзки VS. one-night stand или когато Gen Z започва да излиза от матрицата

Как беше – с много непознати можеш да правиш едно нещо и с само с един човек хиляди неща? Ей такива вайбове и цитати понякога тресат Gen Z-итата.


👉 Знаете ли, че „44% от хората на възраст между 18 и 24 години са показали сериозни психологически проблеми“ според доклад на Mental Health Million от 2021 година?

По-големи индивидуалисти, по-трудни в комуникацията, вечно сравняващия се с другия и търсещи, култ към личността и отношение тип „Искам го сега!“. Така Gen Z бавно и славно си печелят приза за все по-тъжно и депресирано поколение.

И точно тука ви предлагам да започнем да играем срещу тренда и да си поговорим за една често срещана заблуда „Не искам половинка, ти луд ли си, ще ми пречи на целите“.

Честно, дали толкова ще ти пречи или по-скоро ти е трудно да общуваш, да поддържаш баланса, да се разкриеш, но и да си здраво стъпил на земята? Дали всъщност не ти е трудно да си честен?

Какво му трябва на твореца или на обикновения човек да започне? Муза. Вътрешна сила.

Зарежете модата и мислете адекватно. Понякога казваме „Връзката ми пречи на бизнеса. Сега трябва да се фокусирам.“, окей нека бъде така. Само да си припомним колко големи брандове са започнали от семейни бизнеси обаче? Walmart, BMW, Carnival Corporation, Ford Motor Company, Estée Lauder, Dell, GUCCI…

Погледнете италианците и тяхното разбиране за „La famiglia“. 👨‍👩‍👧‍👦

Дали моментното състояние трябва да влияе на дългосрочните решения? Ще кажете „Естествено, че не.“. Ами добре, защо тогава един временен казус, може да влияе на взаимоотношенията ви? Преди да го направите замислете се – ако утре вече сте решили този проблем и него го няма, човекът ще ви липсва ли? Ако отговора е да, припомнете си, че счупените отношения затварят врати и утре дори вие да сте решили дадения казус, обратен път към човека може и да няма. След време понякога няма време.

😲 И да Иванке, тия яйчници няма да са вечни. Използвай ги по предназначение докато можеш. Можеш да си откриеш ООД-то и на 50, никой няма да те върне. Държавата обича данъци. Да, по-трудно ще ти е с болките в кръста, но ще можеш. Преди това обаче, помисли къде ще се прибираш вечер.

Във времето на големите възможности предизвикателството НЕ е да намерите човек, които да е лоялен и да иска взаимоотношения. Предизвикателството не е и да изкарате пари. Предизвикателството е да хванете тренда заедно и да съхраните тези отношения. Въпреки „новото“ време.

💕 НЕ по един. По двама. По трима. С любов. To the Moon. 🚀

Без някой да ви обяснява, че това не е модерно. И да, семейството няма да ти пречи на работата или бизнеса толкова, колкото мислиш. Даже ако му пука достатъчно ще ти помогне.

Photo by Tyler Nix on Unsplash

И погледнете на отношенията не само като на Иванчо и Марийка, а като на една основа. Защото първо те двамата се събират. Споделят. Изграждат се. Създават няколко себеподобни. После ако тези себеподобни направят същото, започва семейството да расте. И така масата за Коледа е все по-голяма. И така постепенно пишете историята.

Пишете вашата собствена история на фамилията и вашия живот, а не историята на тренда.

Семейство ще са всички тези хора на които ще можеш да се опреш след време. С които ще седнеш на масата. Баби, дядовци, чичовци, лели, откачени братовчеди и всичко по веригата.

„Най-голямото“ за теб семейство ще е това, което виждаш сутрин. В леглото до теб. После мъника в детското легло в съседната стая. И там е твоята мисия, и това е твоето цвете, което трябва да поливаш всеки ден, защото партито рано или късно свършва. Работния ден свършва.

Тъжната истина, която не ти казват е, че шефа ти най-често няма да фалира без теб. Ако бизнес идеята ти е много важна за обществото все някой ще я реализира, дори теб да те няма. Ако обаче вечер се прибираш и твоето цвете го няма или е увяхнало, наистина отговорността ще е предимно твоя. И това няма как да го постигнеш със следващото интервю, следващия стартъп или изпит. Защото както казахме по-рано – след време няма време. Waste it wisely. И системно.

На работа ще те заменят лесно, но ако нещо се случи с теб, дупката в сърцето на леля ти Пенка, която ти прави най-якия сладкиш на света евър, няма да се запълни от друг. За нея ти ще си най-якия племенник винаги. За нея ти не си replaceable. 🤓


✒️

Остави евтините сценки, остави роклите, остави шпакловките, стойките.

За*би филтрите.

Сложи си маратонките, рошавата коса и към гората.

Да ходим да правим спомени, единия да мрънка, другия да го спасява.

Да спорим за пътя и да се чудя защо се хванах с теб.

На сутринта ще правим палачинки, вечерта ще запалим камината.

На Коледа пък ще правим сладки.

Ще се оплетем в лампите за елхата и ще се чудим тая топка върви ли си с оная.

Тази тишина ми е по-любима от хилядите показности и блясъци.

И така започва всичко.

После ако поливаш, плевиш и изнасяш на слънце цветето…  Хоп – la famiglia.

Обещай си обаче преди всичко това да не лъжеш себе си!

И то най-вече да не го правиш заради тренда.

Остави ги да се мажат в слава.

„Живееш с човека. Не с къщи, не с имоти, не с коли. Живееш с човека който ще прегърнеш вечер и с който ще се събудиш сутрин.“

Лекувайте си раните взаимно.

Не ги задълбочавахте от его.

Приемайте се.

✒️


А ако си намериш точното парче от пъзела, ще живеете по начина, по който искате. Семейството не изключва успеха. Напротив – здравото семейство го подкрепя. 🍀

И сега ще ми кажете „Не си права, това са стари неща, времето се променя, а с него и навиците на хората“. Да, добре. Нека се променя.  Е ли е коректно да отдаваме всяка наша поведенческа промяна, независимо дали тя e конструктивна или не дори за нас самите, просто на това какво се случвало с „времето“? По тази логика можем много лесно да се „захраним“ с невалидни и бледи аргументи.

Дали ще си „победителя“ на твоето време или твоето време ще победи истинския теб?

„Давай, работи! Направи шефа ти по-богат. Направи правителството по-богато. Стой сам! Как ще влизаш във връзка? Тя ще те провали. Нали трябва си перфектен, богат, красив за приятелите ти, за шефа, за обществото.“ И все по-лош за себе си с това.

Photo by Elisa Ventur on Unsplash

… Или ще разбереш, че болната амбиция и втълпяването как трябва да имаш „навици за милиони“, по-скоро ще те вкара в горните 44% отколкото да постигнеш повече или да си последвал себе си.

Бъди сигурен, че ако имаш даден талант и работиш по него, чрез здравословни психологически граници на личността, рано или късно ще береш плодовете.

Ако не искаш да си 44-те процента, най-важна е превенцията. Превенция за психиката, която идва от познаването на самия себе си.

Така ще го играем. Срещу тренда. Автентично и както го чувстваме отвътре, а не както е модерно. Нека бунтарството е градивно. 💖

Сподели:

С етикети ,,,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *