✹5 базови техники за оптимизация на времето

Всички разполагаме с 24 часа в денонощието – въпросът е как ще ги оползотворим


  1. Изяжте жабата

Вероятно вече сте чували за този метод.  Произлиза от  една доста популярна книга и гласи, че най-трудната задача за деня, която не ви дава покой е важно да свършите най-напред. Нека бъде дори първата ви за деня.

По този начин „изяждате жабата“. Така нито ще губите време да отлагате, нито да мислите излишно върху нея, нито да хленчите. Също така ще добиете увереност, че щом сте се справили с нея, няма какво друго какво да ви събори.

 

  1. Подготвяйте си списък със задачи всеки ден

Колкото и банално да ви звучи, това е сред най-базовите навици, които трябва да изградите, ако искате да управлявате добре времето си. Хубаво е да изграждате различни видове списъци със задачи и цели спрямо време, приоритетност и по други критерии, но за начало е достатъчно да започнете и с най-базовия дневен списък.

Може да го структурирате като to-do или чеклист. Дали ще го напишете на хартия, телефон или в тефтер – няма значение в началото. Важното е да изградите навика да записвате. Съветвам ви да пред всяка задача да има квадратче, което да зачерквате или направо може да дръпнете черта върху цялата задача. Доказано е, че по този начин мозъкът ви получава удовлетворение. Също така може да опитате да си записвате задачите вечер, преди лягане.

Освен всичко останало, навикът за записване на дневните задачи ни помага да не забравим нещо и да изпитваме несъзнателно сигурност, че там някъде всичко го има записано и можем да го погледнем във всеки един момент, когато ни е необходимо. Така премахваме и времето за чудене и суетене „Ами сега какво трябваше на направя?“.

 

  1. Степенувайте задачите по приоритетност във времето – трябва много ясно да съзнавате къде може да си пуснете „аванта“ към момента и къде не.

Много е важно да не забравяме, че сме хора и е съвсем в реда на нещата да се разболеем, да имаме нужда от време с близки хора или просто да пътуваме. В подобни моменти при настъпване на неочаквано събитие като влошено здравословно състояние, при много хора идва момента на лека агресия и отчаяност, че ще няма да успеят с поставените задачи.

Повярвайте ми – време и място има за всичко под небето! Ако искате обаче да извлечете максимума от дадена ситуация и да оползотворите времето си до колкото е възможно, трябва да обърнете внимание на фактора приоритетност.

Както знаем има задачи, които е добре да изпълним, но те не са от решаващо значение за крайния резултат или поне за този в близкото бъдеще.

Тук трябва много добре да знаем къде е фокуса ни – коя е задачата, която не търпи отлагане, защото е пряко свързана с краткосрочни цели или базови нужди?

Дайте си време и помислете наистина дълбоко за това.

Ще дам няколко елементарни примера, за да може по-нагледно да се разбере. Ако имате решаващ изпит след 10 дни или трябва да предадете проект, вероятно не е добра идея да отлагате повече, защото датата наближава.

Ако имате покачваща се температура на тялото, вероятно трябва да приемете лекарство или да се свържете с лекар. Ако разчитате на месечна заплата като основен доход, вероятно е важно да отидете на работа за момента, а не да влошавате работните си взаимоотношения, защото днес сте се събудили в лошо настроение.

При тази точка нещата се опират и до това колко и как можем да владеем емоциите си. Малко ловкост и хитрост, също не са излишни.

 

  1. Идентифицирайте топ 3 „гризача на време“

Тази точка може да ви се стори много безмислена, но повярвайте ми може да се окаже и доста труда. Често си мислим, че знаем много за себе си и своята рутина, докато не се окаже, че всъщност заключенията ни до момента не са съвсем статистически точни. Често има конкретни неща за които си мислим, че сме абсолютно прави и убедени, но математиката говори друго. clock

На първо място помислете за топ три дейности, които ви губят най-много време. Запишете си ги. Задължително! И включете времето, което предполагате, че ви губят.  След това се опитайте с таймера на телефонът си или друг инструмент да засечете в 3 или 5 поредни дни, колко време наистина ви губят. Сравнете очакваното от вас и реалните резултати.

Съвсем възможно е да се окаже, че предположенията ви не са правилните. И всъщност това не са реалните ви гризачи на време или пък, че реално не отнемат толкова време колкото си мислите.

 

  1. Лимитирайте на дневна база времето за „гризачи“

След като сте определили топ гризачите на време е хубаво да последва и действие. Тъй като ако само имате това знание, то само по себе си не ви носи стойност. Помислете как да лимитирате времето им. Същото бих ви посъветвала и за социалните мрежи, единствено, ако те не ви носят конкретен доход или не са свързани с работата ви.

Ако имате прекрасната възможност – директно изключете от графика си поне един гризач.

 

Надявам се статията да ви е била полезна! Благодаря ви, че останахте до края!

Последвайте ме в социалните мрежи за още полезна информация.

 

Сподели:

С етикети ,,,